Kedvenc Receptjeim

Ebben a blogban a kedvenc receptjeimet sorakoztatom fel.

Naptár

október 2016
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  <
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Utolsó kommentek

  • Tina007: Zsuzsa szia! Cukor helyett tehetsz bele fruktózt is. Én is evvel készítem mivel van cukorbeteg a ... (2009.05.16. 19:17) Bodza szörp
  • Zsuzsa: Acukror helyett mit rakhatok bele? (2007.05.22. 13:43) Bodza szörp
  • dusi: én még citromkarikákat is dobok bele! úgy még üdítőbb (2007.05.10. 10:40) Bodza szörp
  • Utolsó 20

Ribizli lepény

2007.08.03. 19:57 | NyugtonMalac | Szólj hozzá!

Hozzávalók

  • 4 tojás
  • 4 kanál liszt
  • 4 kanál cukor a piskótához
  • 2 dkg búzadara
  • 2 dl tej
  • 20 dkg Ráma margarin
  • 20 dkg cukor
  • 1/2 kg ribizli
  • 1 csomag vaníliás cukor a krémhez

Elkészítése

A 4 tojásból szokott módon piskótát sütök, majd 2 vékony lapra vágom. 2 dl tejből másfél-két deka búzadarával (szokott módon) tejbedarát főzök, és kihűtöm. Közben habosra keverek 20 dkg Ráma margarint 20 dkg porcukorral és egy csomag vaníliás cukorral, hozzáadom a kihűlt darát meg 50 dkg megtisztított, megmosott ribiszkét. 

Alaposan kikeverem, és megtöltöm vele a két lapot. A felsőt kisé lenyomkodom, és bevonom citrommázzal. Tetejére egy-egy halom ribiszkét teszek, kijelölöm késsel a szeletek helyét, nehogy a megkeményedett máz összetörjön.

Állni hagyom legalább fél napig hűvös, szellős helyen, ez után szeletelem.

Megjegyzés

Ez a süti a legkedvencesebb kedvencem. Érdemes kipróbálni!

Madártej

2007.05.01. 22:53 | NyugtonMalac | Szólj hozzá!

Hozzávalók

  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1,5 l tej
  • 2 rúd vanília (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
  • 2 evőkanál liszt

Elkészítése

A tojásfehérjéket 3 evőkanál cukorral jó kemény habbá verem. Egy nagy, legalább 3-4 literes lábasban tejet forralok, majd a csendesen gyöngyöző tejbe (vízbe mártott) evőkanállal tojásnyi galuskákat szaggatok a felvert habból. Egyszerre csak keveset teszek az edénybe, hogy a galuskáknak legyen helyük megnőni! Ha felemelkedett a hab, óvatosan megfordítom, és kb. 1/2 percig főzöm takaréklángon. Szűrőkanállal teszem félre óvatosan egy külön tálra a kész habgaluskákat.

Elkészítem a vaníliamártást: a tejhez visszaöntöm a habgaluskákról lecsöpögött tejet is. A tojások sárgáját 2 dl tejjel, a cukorral és a liszttel elkeverem. A tejet a hosszába félbevágott vanília rúddal felforralom és lassan, forrón a tojássárgájákhoz öntöm folyamatos kevergetés mellett. Az edényt visszateszem a tűzre és kislángon, folytonos kevergetés mellett addig keverem, míg sűrűsödni nem kezd. Forrnia nem szabad, mert a tojássárgája összeugrik! Leveszem a tűzről, és egy pici vajdarabot keverek a forró madártejbe, amitől fényesebb lesz.

A kész madártejet üvegtálba öntöm, ráteszem a habokat, majd a hűtőbe teszem.

Hidegen fogyasztjuk.

Megjegyzés

Ha a hidegtől besűrűsödne, tejjel vagy tejszínnel hígíthatjuk.

Jókai bableves

2007.05.01. 22:42 | NyugtonMalac | Szólj hozzá!

Hozzávalók

  • 1 kisebb füstölt sertéscsülök
  • 1 szál debreceni (kolbász)
  • 30 dkg száraz bab
  • 2-3 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 kis darab zeller
  • Liszt
  • 1 kis fej vöröshagyma felkockázva
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejföl
  • Zsír
  • Fűszerpaprika
  • Csipetke

Elkészítése

Az előkészített babot a csülökkel (hideg vízben) felteszem főni. Hozzáadom a megtisztított, de egyben hagyott répákat, a zellert és a kolbászt, s lassan főzöm, amíg a belevalók meg nem puhulnak. Ekkor a bab kivételével kiszedek mindent a léből: a zöldségeket félreteszem, a csülökből kifordítom a csontot, majd a húsát - ha már langyosra hűlt - kockázom, a kolbászt pedig felkarikázom. Közben kevés zsíron zsemleszínű rántást készítek a vöröshagymával, a reszelt fokhagymával és egy kevés pirospaprikával, s ezzel sűrítem be a levest. (Ha kell, sózom.) Visszateszem a lébe a csülköt, valamint a kolbászt és a zöldségeket; ezekkel összeforralom a levest, s közben belefőzök egy kis csipetkét. Ha már a tészta is puha benne, tejföllel meglocsolva tálalom.

Megjegyzés

A csipetkét lehet helyettesíteni boltban kapható házi tarhonyával (hasonló az alakja is, íze is).

Brassói aprópecsenye

2007.05.01. 22:25 | NyugtonMalac | Szólj hozzá!

Hozzávalók

  • 1 kg sertés vagy pulyka comb
  • 3-4 fej közepes vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma v. ennek megfelelő fokhagymakrém
  • 10-15 dkg füstölt szalonna
  • 1 db nagy sűrített paradicsom konzerv
  • Bors
  • Majoránna
  • 2 db leveskocka

Elkészítése

A szalonnát vékony csíkokra vágom, a hagymát kockázom, és a húst centis csíkokra szelem. Odateszem a szalonnát, ha enged egy kis zsírt, már dobom is rá a hagymát. Üvegesre fonnyasztom, rá rakom a húst, sütöm, míg fehér nem lesz. Elfőzöm a levet, amit eresztett, és még egy kicsit sütöm. Ekkor belereszelem a fokhagymát, keverés után a paradicsom konzervet, együtt forralom 5 percig. Felöntöm vízzel, és bele dobom a leves kockákat. Addig öntögetek utána vizet, amíg meg nem puhul a hús. Közben borsozom, majoránnát szórok bele, és természetesen kóstolás után óvatosan sózom. Ha puha a hús elfőzöm a levét és kész a brassói.

Én hasáb burgonyával tálalom.

Megjegyzések

A krumplit mindig úgy alakítom, mint a húst, azaz hasábburgonya húscsíkokkal, kocka krumpli kocka hússal, és lehetőleg egyforma méretben.

Fokhagymát a krumpli és a hús összepirításakor is lehet még hozzá adagolni, mert úgy friss marad az íze.

A hús és krumpli aránya úgy az igazi, ha elkészültékor minden két hasáb krumplira egy hús jut, mert az fér rá egy villára.

Bodza szörp

2007.05.01. 21:34 | NyugtonMalac | 3 komment

Hozzávalók

  • 10 liter hideg víz
  • 3 kg cukor
  • ½ kg cukrot karamellé pirítani
  • 10 dkg borkősav
  • 15-20 bodzavirág

 

Elkészítése

Mindent egy nagy üvegbe öntök, majd egy napig állni hagyom, időnként kevergetem, majd leszűröm.

Megjegyzés

Nagyon fel tudja dobni, ha menta levéllel ízesítjük!

Birkagulyás

2007.05.01. 21:06 | NyugtonMalac | Szólj hozzá!

 Hozzávalók

  • Birkahús apró kockára vágva
  • 1 ü Egri bikavér
  • 1 ü édes vörösbor
  • 1 nagy fej vöröshagyma apró kockára vágva
  • 3-4 szál sárgarépa felkarikázva
  • Krumpli kockára vágva
  • (Esetleg zöldbab)
  • Pirospaprika
  • Bors
  • Kömény
  • Majoránna
  • Curry
  • Vadpác
  • Olaj

 Elkészítése

Elkészítem a pácot: az Egri bikavért fűszerezem a borssal, köménnyel, majoránnával és a curry-vel. A megmosott húst felöntöm a páccal úgy, hogy ellepje. Minimum 24 órát pácolom.

Másnap leöntöm a húsról a páclevet (ezt már nem lehet felhasználni), megmosom a húst.

Hagymát egy nagy lábasban olajon megpirítom, répát beledobálva színére sütöm. Ekkor mehet bele a hús, s mikor az is fehér szint kapott, meghintem pirospaprikával, ha kiengedte a színét, ízesítem borssal, kevés majoránnával, felöntöm vízzel és az édes borral locsolgatom.

Beleteszem a krumplit, (esetleg zöldbabot) és ízesítem vadpáccal és kis curry-vel.

Almás pite

2007.05.01. 20:18 | NyugtonMalac | Szólj hozzá!

Hozzávalók

Tésztához

  • 45 dkg finomliszt
  • 10 dkg teavaj vagy Rama margarin
  • 1/2 mokkáskanál só
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tej
  • 4 db nagy alma

Töltelékhez

  • 15-20 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál őrölt fahéj

Elkészítés

A töltelékhez az almákat meghámozom, majd felkockázom. Egy kis lábasba fél pohár vizet öntök (ez nem fogja ellepni az almát). Beleteszem az alma egy részét, megszórom cukorral és fahéjjal. Addig rétegzem így az almát, cukrot és a fahéjat, míg el nem fogy. Megfőzöm az almát, éppen annyira, hogy jó puha legyen, de ne essen szét. Kb. 20 perc.

A tésztához a lisztben szétmorzsolom a vajat, s aztán beleteszem a sót. Egy kis tálkában keverem ki a tojást, a cukrot és a tejet, majd hozzáadom a lisztes masszához.

A sütőformát kivajazom és lisztezem. (Használhatunk kerek sütőformát, de sima téglalap alakú tepsiben is könnyen formázhatunk egy kört!) A masszát ketté osztom, majd az egyik felét belelapogatom a formába. Nyújtani nem nagyon érdemes, mert ahhoz kicsit lágy; de végül is kinek hogy könnyebb! Szűrő kanállal lecsepegtetem a már megfőtt almát, és egyenletesen eloszlatom a tésztán. Ezután rálapogatom a massza másik felét, és az oldalakat összetapasztom. 175-180 fokos előmelegített sütőbe kb. 30 perc alatt kész!

Almafánk

2007.05.01. 20:12 | NyugtonMalac | Szólj hozzá!

Hozzávalók

  • 50 dkg reszelt alma
  • 25 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 sütőpor
  • cukor
  • fahéjas porcukor

A sütéshez

  • olaj

Elkészítés

Az almát durvára reszelem, és elkeverem a többi hozzávalóval. Forró olajba kiskanálnyi mennyiségeket szaggatok, kicsit formázom, s hirtelen kisütöm. Amikor mindkét oldala aranysárga, kiszedem, leitatom róla az olajat, meghintem fahéjas porcukorral, és már lehet is eszegetni.

Megjegyzés

Ha valaki nagyon édesszájú, akkor az alapanyagba tegyen még pár kanál cukrot. Bár szerintem ez attól finom, hogy maga a fánk kicsit savanykás, és a porcukor a tetején eléggé megédesíti.